Zaštitimo svoje znamenitosti!

Posted on 5/7/2015 by with 0 comments

Mnoge povijesne crkve, spomenike i drugu kulturnu baštinu potrebno je bolje promovirati za turizam u Europskoj uniji. “Moramo promovirati ‘europski brend’ kulturne baštine”, naglasila je zastupnica Dubravka Šuica. Ona je u ime Europske pučke stranke pregovarala oko zajedničkog mišljenja koje je usvojeno na Odboru za transport i turizam u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

“Europa je glavna turistička destinacija zahvaljujući svojoj bogatoj kulturnoj, umjetničkoj, vjerskoj i povijesnoj baštini kao i prirodnim ljepotama”, obrazložila je Šuica. “Strani turisti koji posjećuju Pariz ili London trebali bi biti svjesni da posjećuju Europu sa svim svojim različitostima. EU može pomoći turizmu putem viznih olakšica, promoviranjem digitalnih tehnologija, davanjem veće važnosti infrastrukturi i boljem pristupu destinacijama i još mnogo toga više”.

Kulturni turizam iznosi oko 40 posto europskog turizma.

Kako bi smo dugoročno održali važnost turizma, Europa treba bolje zaštiti svoje znamenitosti i lokalitete. “Pojedini gradovi pate od masovnog turizma. To više nije održivo”, ističe Šuica poučena iskustvom gradonačelnice Dubrovnika. Ovaj grad koji je dio UNESCO-ve svjetske baštine privlači brojne turiste sa svih kontinenata, a samo prošle godine grad je posjetilo gotovo milijun turista dolazeći kruzerima.

“Vodeći računa o očuvanju rasta i radnih mjesta te o prihodima malih i srednjih poduzeća koji se bave turizmom, dugoročna razvojna strategija mora osmišljavati i ‘cruising’ turizam. Ona mora spriječiti masovnu eksploataciju kulturnih i povijesnih znamenitosti i osigurati zaštitu okoliša”, zaključila je Dubravka Šuica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home