Na splitski Marjan instalirane e-klupe

Posted on 9/4/2015 by with 0 comments

Na Prvoj vidilici put Marjana Splićani i njihovi gosti dobili su krajem kolovoza dvije solarne e-klupe na kojima se istodobno mogu puniti četiri mobitela ili tableta, a deset dana mogu raditi bez sunca.

Dva mjeseca nakon što je takva klupa montirana pred gradskom upravom u Solinu, Split je danas dobio dvije takve klupe, autorsko djelo 21-godišnjega Solinjanina Ivana Mrvoša, studenta splitskog Fakulteta elektotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Mrvoš je još smislio da e-klupa ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, mogućnost noćnog mjerenja temperature, vlažnosti i android aplikaciju, a noću će osim toga i svijetliti. Nosivost joj je 300 kilograma i na njoj mogu sjediti tri ili četiri osobe.

‘To je prva lokacija u Splitu na kojoj su montirane moje e-klupe, a nadam se da neće biti jedina. Već sam u kontaktu s ljudima iz grada za neke druge lokacije, no još se nismo ništa konkretno dogovorili’, rekao novinarima Mrvoš.


Narudžbe za e-klupu ima još iz Čakovca, Koprivnice, Rovinja, Poreča i Zagreba te iz Tivta u Crnoj Gori i Jajca u Bosni i Hercegovini.

‘Proizvodnja se brzo širi, pa tako već sada na mjesec izrađujemo od 10 do 15 e-klupa’, rekao je.

Dvije e-klupe, vrijedne 16.000 kuna, financirala je Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjanom, čiji je ravnatelj Robert Koharević rekao kako mu je drago raditi s mladim i pametnim ljudima. Najavio je da će do kraja idućeg tjedna obje klupe imati i internetsku vezu koju trenutačno rješavaju s jednim mobilnim operaterom.

‘Nadamo se da ćemo uskoro popraviti i solarnu rasvjetu na južnoj strani Marjana’, dodao je.

Pametne klupe energetski su neovisne jer se napajaju putem solarnih ploča. Klupa ima vlastitu ‘pamet’ i sve procese kontrolira dvama računalima unutar nje.

Cijeli projekt izrade prve klupe trajao je četiri mjeseca, a Mrvoš je ideju dobio od LED stolaca sličnog sadržaja, projekta kojim je pobijedio na poduzetničkom kampu u Solinu prošle godine.

Izvor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home