Nova pravila za ‘kruzere’

Posted on 4/15/2015 by with 0 comments

Europu godišnje posjeti preko 580 milijuna turista, međutim od 2000. godine broj turista je počeo opadati pa je potrebno stvoriti novi brand ”stare Europe” kako bi se zaustavio pad, zaključak je konferencije ”O izazovima europskog turizma”, na Odboru za turizam i promet Europskog parlamenta na kojemu je sudjelovala i hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica.

Europski turizam se treba okrenuti modernijem načinu poslovanja i promovirati paneuropske proizvode, a liberalizacijom viznog programa bi se dobilo preko 6 milijuna turista što bi Europu obogatilo za dodatnih 25 milijuna EUR. Također, rješenje se vidi u digitalizaciji malih i srednjih poduzeća u turističkom sektoru kao i u multimodalnosti prijevoza.

Marco Digioia iz ‘Cruise Lines International Associationa’ je istaknuo da preko 6 milijuna ljudi godišnje kruži Europom u brodovima za kružna putovanja i da se treba raditi na tome da im se što bolje prilagodi ponuda i smanje štetni efekti.

”Dolazim iz Dubrovnika, grada svjetske kulturne baštine UNESCO-a koji privlači mnogo turista sa svih kontinenata, a samo je prošle godine prihvatio skoro milijun putnika s brodova za kružna putovanja. Svakako se treba pronaći održiva i dugotrajna strategija razvoja industrije kružnih putovanja tako da se masovnim iskorištavanjem ne ugroze naše kulturno-povijesne znamenitosti, a i kako bi se zaštitio okoliš. Mogu li brodarske kompanije voditi računa o kulturno-povijesnoj baštini nekih europskih gradova, primjerice Dubrovnika i što možemo napraviti da

freeimages.com

freeimages.com

takvu vrstu turizma učinimo održivom?,” upitala je Digioiu Šuica.

Odgovarajući na pitanja, Digioia je istaknuo da će se u skladu s Direktivom o sumporu koja je stupila na snagu 1. siječnja 2015. brodovi obvezati na smanjenje emisija u lukama. Regulirat će se količina sumpora u gorivu što je pogotovo važno za gradove poput Dubrovnika i Venecije.

Isto tako turisti postaju sve pažljiviji te bi njihov doživljaj i iskustvo na brodu i u destinaciji trebao imati zeleni predznak. Završio je s informacijom da će se u Dubrovniku 23. travnja 2015. održati ‘Adriatic Sea Forum’ koji će se baviti temom kružnih putovanja istaknuvši da ukoliko bi došlo do zabrane ulaska ‘kruzera’ u Veneciju ili Dubrovnik, domino efektom bi se stvorio gubitak veći od 500 milijuna EUR za zemlje Jadranskog bazena.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home