Bitka za Halkidiki

Posted on 6/24/2015 by with 0 comments

Ekipa Zelene patrole posetila je na Halkidiki, kako bi snimila problem koji imaju građani ovog grčkog poluotoka, zbog istraživanja i buduće eksploatacije zlata kanadske kompanije Eldorado Gold.

Problem je veliki, jer ove aktivnosti ugrožavaju turizam, gospodarske aktivnosti i okoliš Halkidikija. Jedinu korist od realizacije ovog projekta bi imala kanadska kompanija Eldorado Gold, koja je po Ugovoru s državom Grčkom oslobođena plaćanja poreza. Ova kompanija je poznata u svijetu, između ostalog, i po ekološkim incidentima. Činjenica je da je projektom predviđena eksploatacija zlata u idućih 15-20 godina i potom bi se kompanija povukla i za sobom ostavila dramatične posljedice zagađenja na ovoj prelijepoj turističkoj destinaciji.

– Osim prirodnog okruženja, uništava se i konfiguracija terena i vodeni tokovi. Ovde se nalaze podzemni izvori koji vodom opskrbljuju cijeli poluotok Halkidiki i još nekoliko otoka odavde se opskrbljuje vodom.

Oni ovdje uništavaju vodene žile, jer za eksploataciju rude potreban je suh teren. Njihov cilj je u potpunosti isušiti čitavo ovo područje, čime bi nestao život ovde i da nas oteraju s ovog područja gde živimo atoljećima. – kaže George Kirgianos, gradonačelnik Megali Panagia, mjesta koje je udaljeno 3 km od Skurijesa, gde se obavlja eksploatacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home