12 prevara kojima najčešće varamo turiste

Posted on 10/29/2015 by with 0 comments

Godišnji odmor vrijeme je opuštanja kada uz par piva i koktelčić lako spustite gard, a to je upravo situaciju koji traže i vješto znaju iskoristiti najrazličitije vrste varalica. Mental Floss je sastavio top ljestvicu najgorih prevara s kojima se možete suočiti na putovanju.

1. Transfer novca

Riječ je o najrasprostranjenijoj prevari na koju možete nasjesti ako rezervirate smještaj preko neke opskurne web stranice koja vas je provukla jeftinom ponudom. Prevaranti ne samo da postaju lažne oglase, nego također kopiraju i prave tako da treba biti vrlo oprezan. Kada pošaljete novac za predujam u nepoznato već je kasno. Koristite provjerene posrednike!

2. Lažne internetske stranice za rezervacije
Slično kako i s oglasima samo što je ovdje riječ o cijelim lažnim stranicama. Mental Floss navodi da je epidemija lažnih hotelski sitova u SAD-u završila nakon što je Federal Trade Commission (FTC) poslala upozorenje da se pazi kada se bukira smještaj preko treće strane koja će vam rado uzeti novac, ali zaboraviti vam rezervirati hotel. U Hrvatskoj se tržite također regulira u posljednje vrijeme i policija pazi ne lažne oglašivače. Ipak svijet je širok destinacije mnogo i opreza nikad dosta.

3. Lažne autobusne tvrtke u Vijetnamu

Za sve željne egzotičnih destinacija dobro će doći informacija da se pripaze kada koriste usluge autoprijevoznika u Vijetnamu. Za svaki službeni, legalni turistički autobus u Vijetnamu, postoji identična prevarantska kompanija. Prevarantske kompanije Mental Floss  rangira od krajnje podmuklih do onih koje jednostavno pružaju nižu vrstu usluge te vas navode da platite preskupi hotel – s kojim su u dogovoru.

4. CD nasilnici u New Yorku

Rutina ide ovako: Lik vam da CD i ponudi vam da preslušate njegovu muziku sugerirajući. Žrtva pomislivši da se radi o poklonu pokušava otići s CD-om, ali prevarant počinje vrištati da ste lopov i da CD koji se činio besplatnim košta 10 dolara. Postoje različite verzije ove prevare diljem svijeta: U nekim europskim zemljama, prodat će vam kožnu jaku, a u Madridu i New Delhiju, ružmarin.

5. ‘Besplatan’ odmor

Dok su mnoge prevare lako skuže, neke dolaze od prividno legitimnih kompanija. Neki putnički klubovi – nude popuste i druge privilegije za putnike poput besplatnih putovanje kad se prijavite na njihove internetske stranice. Ali nakon prijave naprave nemogućim realizirati takvo putovanje. Na primjer klub će vam reći da imate godinu dana da ga iskoristite, ali bilo kad ga pokušate iskoristiti poslat će vam poruku da je prošao krajnji rok za konzumaciju.

6. Lažna dostava pizze

Ako pronađete pizza meni ispred vrata svoga hotela bolje razmislite dva puta prije nego je naručite – čak iako nude besplatne dodatke. U većini slučajeva se zapravo radi o lažnim menijima. Kad nazovete broj da naručite pizzu bit ćete spojeni s lopovom koji će rado uzeti sve podatke s vaše kreditne kartice.

7. Prevara s devama u Kairu

Kada idete u obilazak piramida u Gizi, možete, također, platiti nekoliko dolara za poziranje ispred piramida na devi. Na žalost neki devovlasnici će vas nastojati dodatno opelješiti. Postoji sistem da kad se popnete na devu izazovu žestoku svađu i držati vas na leđima 2,5 metra visoke životinje kao taoca sve dok ne platiti dodatnu naknadu kako bi vas spustili dolje.

8. Trik s narukvicom u Francuskoj

Ako vam netko na ulici u Francuskoj ponudi da napravite narukvicu prijateljstva – odbijte. Vrlo je vjerojatno da će vam oko ruke omotati žicu i odbiti pustiti dok ne platite. Toliko o prijateljstvu…

9. Trik s prstenom

Ako pronađete nešto što izgleda kao zlatni prsten na ulicama bilo kojeg europskog grada najbolje je da to ostavite tako i ne dirate. Varalice će vas pokušati uvjeriti da platite smiješno velike iznose novca za tu tričariju.

10. Ruža za curu

Slično je kao s CD nasilnicima u New Yorku, osim uz dodatak da će vas još dodatno i osramotiti pred boljom polovicom.  Uglavnom, netko će vam priči i ponuditi joj ružu. Ako prihvati, prevarant će vam to pokušati papreno naplatiti.

11. Time shares

Riječ o sustavu kojim vas pokušavaju navući da na određeni vremenski rok zakupite nekretninu u nekom stranom ljetovalištu. Uglavnom je riječ u dužem vremenskom razdoblju od 55 do 99 godina. Tako bi umjesto da plaćate svake godine aranžmane uvijek imali svoje mjesto da otići na odmor. Problem je što i ako se ne radi o prevari nakon što se plate sva davanja i za koja vam nisu rekli cijela priča postane preskupa. Mnogi ljudi pristaju odslušati ponudu samo zato što su vam zauzvrat obećali besplatan ručak ili nešto slično.
Ako ste na godišnjem velika je šteta i jednu minutu potrošiti na ovako nešto

Ni Hrvatska nije imuna na varanje gostiju. Tko bi rekao?!

Na zlu glasi smo zbog opskurnih noćnih klubova u kojima žrtve nastoje opelještiti do gole kože ako namirišu novac. Britansko ministarstvo vanjskih poslova upozorava da svi koji putuju u Hrvatsku budu oprezni kada posjećuju ‘klubove za gospodu’ jer se može dogoditi da im se papreno naplati piće. Špranca je poznata. Stranci željeni zabave dolaze u klub, ubrzo im se pridružuju djevojke koje na njihov račun naruče basnoslovno skup šampanjac. Kada gosti odbiju platiti takav papreni račun prijeti im se nasiljem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home