Rough Guides: Osijek biser izvan utabanih turističkih tura

Posted on 4/16/2015 by with 0 comments

Britanski izdavač turističkih vodiča “Rough Guides” svrstao je Osijek na prvo mjesto top liste ‘7 europskih gradova koje niste posjetili, a trebali biste’.
‘Svi znamo za uobičajena mjesta za gradske odmore, kao što su veliki europski gradovi poput Pariza, Barcelone i Amsterdama, a što je s Mariborom u Sloveniji i Osijekom u Hrvatskoj i Cadizom u Španjolskoj? Ako ste već posjetili sve velike gradove ili jednostavno želite malo skrenuti s dobro ugažene turističke ture, vrijeme je da otkrijete neke neopjevane gradove. Odabrali smo sedam gradova iz cijele Europe za koje mislimo da zaslužuju svoje mjesto pod svjetlom reflektora’, napisali su u uvodu članka na www.roughguides.com.

Za Osijek, koji je smješten na prvo mjesto, napisali su: ‘Dok hrvatska obala dobiva sve pohvale, regija Slavonija u unutrašnjosti generalno se ignorira. Posjetitelji propuštaju puno toga. Elegantni grad Osijek na istoku nastradao je tijekom Domovinskog rata 1990-ih, ali danas je sve bliži onome kakav je bio na svojem vrhuncu tijekom austrougarskih godina kada je u njemu postojala masovna vojna tvrđava, a tramvaji su kružili ulicama građenim u stilu belle époque. Najstariji dio grada, Tvrđa, temeljito je renoviran od kako je završio rat i krcat je kafićima, restoranima i barovima koji razvedravaju taj dio grada. U pomlađenom središtu, pak, možete uživati u šetnjama uz rijeku Dravu i kušati lokalnu delikatesu, fiš-paprikaš, začinjenu riblju juhu, na nekom od restorana na rijeci’.

Top-lista sedam europskih gradova koje treba posjetiti nastavlja se s Mariborom na drugom mjestu i estonskim gradom Tartu na trećem mjestu. Nizozemski je Utrecht četvrti, a španjolski Cadiz peti na ovoj top-listi. Šesto mjesto drži škotski grad Perth, a sedmo poljski Torun.

Inače, “Rough Guides”, čija je ovo web-stranica, poznata je izdavačka kuća koja postoji od 1982. i do sada objavila više od 300 turističkih vodiča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home