Hrvatska postaje meka tematskog turizma

Posted on 3/31/2015 by with 0 comments

Peta sezona megapopularne ‘Igra prijestolja’ počinje se prikazivati 12. travnja, a Hrvatska se paralelno priprema za novu najezdu svjetskih zaljubljenika u seriju. Kako uočava novinarka uglednog Forbesa, trend tematskog turizma Hrvatsku je zahvatio još 2011, a s novom sezonom popularne serije eksponencijalno raste i ovaj, još dovoljno nov i svjež turistički fenomen u Hrvatskoj.

‘Mnogi predviđaju da će se Hrvatskoj dogoditi scenarij kakvom svjedočimo u Novom Zelandu. Zbog snimanja Jacksonove trilogije ‘Gospodar prstenova’ i ‘Hobbita’ Novi Zeland je samo prošle godine od tematskog turizma u državnu blagajnu ‘pospremio’ sedam milijuna dolara. Efekt ‘Igre prijestolja’ na turizam Hrvatske i ekonomiju države već sad je ogroman’, primjećuje Forbesova novinarka Cecilia Rodriguez.Igra_prijestolja_V (1)

Val takozvanog set-jetting turizma motiviranog TV serijama i filmovima posljednjih godina je eksplodirao. Uz Hrvatsku, zemlje poput Španjolske, Sjeverne Irske, Islanda i Maroka turistički profitiraju zbog ‘Igre prijestolja’.

Istraživanje fondacije Tourism Competitive Intelligence provedeno prošle godine otkriva da čak 45 milijuna turista odabire odredište za odmor prvenstveno na osnovi viđenih lokacija u TV serijama i filmovima, a nacionalne i međunarodne turističke agencije svojim klijentima nude bezbroj paketa u domeni tematskog turizma.

‘U hrvatskoj turističkoj ponudi tako se, između ostalog, nalaze organizirani tematski obilasci lokacija, poput Dubrovnika, splitske Dioklecijanove palače, tvrđave Klis i Nacionalnog parka Krka, na kojima su uprizorene brojne scene ‘Igre prijestolja’. Učinci set-jetting turizma osjete se u cijeloj Europi, a turizam inspiriran ‘Igrom prijestolja’ općenito je rezultirao većom posjećenošću srednjovjekovnih europskih gradova i mjesta, kao i boljom mogućnošću iznajmljivanja dvoraca na Starom kontinentu’, naglašava Forbesova novinarka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home