Bivši direktor Coca-cole postao vlasnik Hotela Njivice

Posted on 5/18/2015 by with 0 comments

Nakon dugih pregovora, krajem ovog tjedna zaključeno je prvo poglavlje jedne od najkompleksnijih hrvatskih poslovnih priča, koja uključuje promjenu vlasničke strukture u društvu Finvest Corp d.d., kompaniji s dugom tradicijom u drvnoj industriji te u društvu Hoteli Njivice d.o.o., istaknutoj kompaniji u sektoru turizma.

Američki investitor John R. Alm postao je vlasnik 90.5 posto udjela u društvima Finvest Corp d.d. i Hotelima Njivice. Zaključeni Ugovor o kupoprodaji dionica društva Finvest Corp d.d. i Ugovor o prijenosu poslovnih udjela Hotela Njivice d.o.o. stoga su konačan rezultat dugotrajnih pregovora s bivšim većinskim vlasnikom predmetnih kompanija Marijanom Filipovićem, kao i većinom ključnih vjerovnika obaju društava.

Stjecanjem većinskog vlasništva u ovim društvima, Investitor je preuzeo i određene obveze, a koje se odnose na ispunjenje ključnih preduvjeta za nastavak redovnog poslovanja Društava, s nadom u uspješno provođenje financijskog i operativnog restrukturiranja u okviru postupka predstečajne nagodbe, a samim time i uspješno okončanje tih postupaka. To svakako uključuje podmirenje zaostalih plaća i ostalih prioritetnih prava radnicima društva Finvest Corp d.d. u ukupnom iznosu od oko 5 milijuna kuna i to u roku od 30 dana od dana stjecanja dionica, dodatna ulaganja u oba društva kojima će se osigurati optimalna razinu radnog kapitala za financiranje proizvodnog ciklusa i kvalitetna popunjenost proizvodnih kapaciteta te poduzimanje maksimalnih napora s ciljem ispunjenja obveza prema vjerovnicima, a što je sukladno sugestijama Uprava i Nadzornih odbora u ovim kompanijama.

Stjecanjem udjela u Hotelima Njivice, Investitor će zajedno sa zaposlenicima društva, na čelu s direktorom hotela Njivice Zvonimirom Tudorovićem, osigurati daljnje unapređenje poslovanja, a u potpunosti je prihvaćen i predloženi investicijski plan Uprave Hotela Njivice, koji uključuje vrijednost investicija od 5 milijuna EUR u sljedeće tri godine te se odnosi na dovršetak obnove kampa, kompletno renoviranje bungalova i kuća za odmor, izgradnju bazena i wellness centra, stvaranje uvjeta za povećanje kategorizacije kampa i dodatno unapređenje kvalitete cijelog hotelskog kompleksa. Investitor cijeli tim zaposlenika ovog društva smatra jednim od najboljih u turističkom sektoru Hrvatske te vjeruje u uspješnu buduću suradnju. Trenutna procjena ukupne visine investicije koja uključuje i plan podmirenja dugova navedenih društava je oko 30 milijuna eura.

„Hrvatska me kao zemlja oduševila već pri prvom posjetu. Dugo sam razmišljao kamo uložiti svoja znanja i kapital. Kako se, unatoč godinama koje su me odvele u službenu mirovinu, još uvijek ne osjećam dovoljno starim da bi prestao raditi, posebno me veseli otvaranje ovog novog poglavlja. Zadivljen sam profesionalnošću i stručnošću zaposlenika obje kompanije te sam uvjeren da zajedničkim snagama, potrebnim kapitalom i iskustvima danas uistinu započinjemo jednu lijepu poslovnu priču“, istakao je John R. Alm nakon dovršetka ovih transakcija.

Vidno zadovoljan Marijan Filipović ovom prilikom je dodao: „Finvest Corp nažalost nije imao budućnost bez pronalaska novog strateškog investitora. Nakon više obavljenih sastanaka s gospodinom Almom prepoznao sam njegovu poštenu namjeru i jasnu viziju kao i adekvatna znanja i kapital za spas Finvesta i Hotela Njivice te sam odlučio, bez ikakve financijske naknade za mene osobno, prepustiti nastavak upravljanja navedenim tvrtkama novom investitoru, jer na kraju smatram da je to i moja obveza prema svim zaposlenicima, njihovim obiteljima kao i regiji koju smatram svojom.“

Tijekom slijedećeg tjedna provest će se sve potrebne radnje kojima će se i sve funkcije koje je u navedenim društvima do sada obnašao Marijan Filipović, prenijeti na Investitora.

O John R. Almu

John R. Alm svoj je radni vijek proveo na čelu nekoliko američkih korporacija: bivši je predsjednik uprave i izvršni direktor Coca-Cola Enterprisesa, kao i član Uprave korporacije Kimberly Clark. Diplomirao je ekonomiju na University-ju u Buffalu. Grupa Johnston Coca-Cola Bottling angažirala ga je 1980. kao zamjenika predsjednika Uprave, a 11 godina kasnije, 1991., Johnston Coca-Cola Bottling spojila se s Coca-Cola Enterprisesom, pa je John R. Alm postao zamjenik predsjednika te ostao na poziciji glavnog financijskog direktora.

Njegov uspon u kompaniji nastavio se sve do 2004., kad je postao izvršni predsjednik, a godinu dana kasnije imenovan je predsjednikom uprave Coca-Cola Enterprisesa. Od 2001. član je Uprave Coca-Cola Enterprisesa, kompanije koju je napustio u siječnju 2006., a u veljači iste godine počeo je raditi u američkoj korporaciji Kimberly-Clark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home