Hrvatska zaštitila Krčki pršut!

Posted on 4/14/2015 by with 0 comments

Krčki pršut postao je prvi hrvatski proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. Proces zaštite naziva ovog proizvoda započeo je u travnju 2010. godine kada je Ministarstvu poljoprivrede Mesnica-market „Žužić“, Krk dostavila zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Krčkog pršuta. Nakon provedene procedure Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Krčki pršut“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla

„Krčki pršut“ na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini 14. travnja ove godine, objavom Uredbe Komisije, naziv Krčki pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka.

Proizvodnja “Krčkog pršuta“ ograničena je isključivo na područje otoka Krka. “Krčki pršut” je trajan suhomesnati proizvod od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku bez dimljenja te podvrgnut procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana. Specifičnost “Krčkog pršuta” proizlazi iz njegova dugogodišnjeg ugleda, vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koriste tradicionalnom recepturom.
Krcki_prsut1
Dugogodišnja tradicija proizvodnje “Krčkog pršuta“ rezultirala je nekim posebnostima u postupku proizvodnje, odnosno posebnim karakteristikama konačnog proizvoda koji se razlikuje od pršuta proizvedenih u bližoj okolici. „Krčki pršut“ blage je arome, karakteristične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja koja može doći do svog punog izražaja s obzirom da nije prikrivena mirisom dima. Iako je “Krčki pršut” polako stekao ugled tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj turizma na otoku Krku.

“Krčki pršut” bio je jedan od malobrojnih domaćih proizvoda koji se odmah počeo nuditi turistima i koji je kvalitetom i količinom mogao zadovoljiti njihove potrebe.

Još tri zahtjeva za registraciju oznake podrijetla su objavljena u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini: zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“, zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva „Neretvanska mandarina“, te zahtjev za registraciju oznake izvornosti „Ogulinski kiseli kupus“. Ovi proizvodi, ukoliko Europska komisija ne zaprimi niti jedan prigovor, bit će slijedeće registrirane hrvatske oznake na razini Europske unije.

Zaštitom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla nagrađena je vještina i odlučnost poljoprivrednika i proizvođača koji su sačuvali običaje, u isto vrijeme uvažavajući razvoj novih tehnologija.???????????????????????????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home