Dobra vijest za vinare: EK će omogućiti širenje nasada vinove loze

Posted on 4/10/2015 by with 0 comments

Europska komisija je u četvrtak objavila nova pravila EU-a o programu odobravanja nasada vinove loze, kojima se omogućuje godišnje ograničeno širenje u vinogorju EU-a.

Kao što je dogovoreno reformom zajedničke poljoprivredne politike 2013., novi će se program primjenjivati od 1. siječnja 2016. te će se njime zamijeniti sustav prava sadnje u prijelaznom razdoblju.

Povjerenik EU-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: “Novim se sustavom europskom vinskom sektoru daje fleksibilnost potrebna za postupno širenje proizvodnje u skladu s povećanjem potražnje na svjetskom tržištu. Istodobno je državama članicama na raspolaganju niz zaštitnih mehanizama koje mogu primijeniti radi otklanjanja mogućih društvenih i ekoloških rizika u određenim područjima proizvodnje vina.”

Pravilima se pojašnjava i prelazak s trenutnog sustava na novi program te postupak pretvaranja važećih prava sadnje u odobrenja
Poznato je da su hrvatski vinari bilo iznimno nezadovoljni s EU jer je ograničeno širenje nasada. Cijenjena hrvatska vina svakako umnogome pridonose hrvatskoj turističkoj ponudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home