Zrće trese Fresh Island groznica

Posted on 7/16/2015 by with 0 comments

Četvrto izdanje hip-hop festivala Fresh Island, sinoć je službeno započelo uz nastupe glavnih zvijezda večeri – mladog bruklinškog mudraca Joeyja Bada$$-a i jedinstvene rap ličnosti iz Detroita, Dannyja Browna

Zrće je i ove godine na tri dana odlučilo promijeniti imidž iz EDM party zone u najvažnije hip-hop odredište u Hrvatskoj, te ugostiti neke od ponajboljih rap figura današnjice. Krcati podiji klubova Aquarius i Papaya, samo su dodatan pokazatelj velikih apetita ‘hip-hop glava’ iz svih dijelova svijeta, koji su prvog dana Fresh Islanda došli utažiti svoju glad na nastupima Joeyja Bada$$a i Dannyja Browna.

#FreshIsland2015

Posted by Fresh Island Festival on Thursday, July 16, 2015

Na pozornicu kluba Papaya, i uz pratnju bostonskog producenta i DJ-a Statik Selekte, u 2 je sata kročio Joey Bada$$. Ovaj dvadesetogodišnjak iz Brooklyna s nizom mixtapeova i prvim studijskim albumom ‘B4.Da.$’ u rukavu, već se imao priliku dokazati kao artikulirani MC sa opuštenim flowom koji sjajno sjeda na klasične ‘boom bap’ podloge producentskih veterana i kućnih Pro Era producenata. Dojam koji Joey Bada$$ ostavlja na dosad objavljenim izdanjima, u potpunoj je suprotnosti s njegovim godinama. S vlastitim kolektivom, Joey se neprestano poziva na zlatno doba njujorškog hip-hopa devedesetih, pritom se snažno odupirući trenutnim trendovima. Takva korijenska hip-hop odanost Joeyja na samim počecima karijere, u očima okupljenih jedinki u Papaya klubu, sinoć se pokazala sasvim legtimnom. Iako Joey djeluje kao da je ispao iz nekog drugog vremena, svojom mladenačkom energijom, danas sporednoj i zapostavljenoj hip-hop priči iz 90-ih, udahnuo je svjež duh i energiju stvorivši kvalitetnu fuziju.

Od samog početka nastupa, Joey nije ni na trenutak usporavao u svojoj ‘oldie goldie’ isporuci, pruživši okupljenima izvedbe uspješnica koje nisu isključivo dio aktualnog studijskog izdanja. Sredinom nastupa, Joeyju se na bini pridružio Pro Era kolega Nyck Caution koji je cjelokupan nastup uspio dignuti za par ljestvica više, te pozornicu Papaye popuniti mnoštvom djevojaka iz publike kako bi pokazale svoje plesno umijeće prilikom izvedbe stvari ‘Teach me‘. Premijernim nastupom na Freshu i drugim nastupom u Hrvatskoj, Joey je svima dokazao kako je ovo tek uvertira u jednu vrlo izgledno veliku karijeru.

Netom nakon Joeyjeva nastupa, u susjednom klubu Aquarius očekivao nas je nastup detroitskog repera Dannyja Browna. Ovaj rap čudak (kako ga često znaju oslovljavati), pravi je fenomen u svijetu hip-hopa, osobito ako polazimo od činjenice da je tek u tridesetim godinama počeo uživati svjetsku slavu i prepoznatljivost. S milijun loših početaka, kriminalnom prošlošću i u godinama kada većina MC-ja izgubi fokus, Danny je eksplodirao kao osebujna figura na sceni koja je napokon počela prihvaćati i pokazivati poštovanje prema ekscentricima.

Makar je Dannyjev nastup trebao početi u zakazana 3 sata (zbog čega je mnoštvo pred sam kraj Joeyjeva nastupa jurilo u susjedni Aquarius), Danny se na pozornici pojavio pola sata kasnije, nakon trap uvertite tour DJ-a i sugrađana Skywlkra. S devil horns pozdravom, isplaženim jezikom i specifičnim smijehom kao zaštitnim znakom, na samom početku svog nastupa kojeg je otvorio sa stvari ‘Break It (Go)’, bilo je sasvim jasno zašto ga se neprestano titulira kao trenutno najboljeg party repera. Redanjem stvari s još dovoljno aktualnog albuma ‘Old’ i prethodnika ‘XXX’, Danny je ispred pozornice stvorio atmosferu nalik najtvrđem punk koncertu. Nezaustavljivo poganje oznojene publike u prvim redovima, obilježilo je Dannyjev nastup u trajanju nešto većem od pola sata. Energetska bomba u režiji ovog iskusnog, mudrog i žanrovski raznolikog repera koji je tijekom karijere bezbolno i jednostavno napravio prijelaz u razdoblju kada se hip-hop sve više povezuje s EDM-om, zasigurno će još dugo ostati u sjećanju posjetitelja njegova premijerna nastupa u Hrvatskoj.
Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home