Tajne Griča – zagrebačka povijest na poseban i drukčiji način

Posted on 5/27/2015 by with 0 comments

Šestu godinu zaredom na zagrebačkom Gornjem gradu će se održati Tajne Griča. Radi se o zanimljivoj i interaktivnoj dvojezičnoj kazališnoj noćnoj turi koja je postala nezaobilazno događanje za turiste i posjetitelje Zagreba! Svakoga petka na hrvatskom i subote na engleskom, Tajne Griča čitavog će ljeta predstavljati bogatu hrvatsku i zagrebačku povijest na poseban i drukčiji način.

Prva ovogodišnja tura, ujedno i jubilarna 200. izvedba, održat će se u ovaj petak, 29. svibnja, a u subotu, 30. svibnja, održat će se i prva tura na engleskom jeziku. Stare zagrebačke tajne, skrivene romanse i zakulisne igre – sve je to dio ovoga nagrađivanoga projekta koji je spoj turističkog razgleda i zabavne kazališne predstave.

Posjetitelje na uglu Mesničke ulice i Ilice, kod spomenika Andriji Kačiću Miošiću dočekuje mističan «čovjek u crnom ogrtaču», a potom s fenjerima kreću u turističku avanturu. Dok svakodnevne turističke ture vode turistički vodiči, ovdje je ta uloga dodijeljena liku Marije Jurić Zagorke, čijim su romanima, uz gradske legende, i inspirirane scene koje se događaju i u kojima sudjeluju i posjetitelji dok ih Zagorka vodi Gričem.

U projektu sudjeluje preko 30 izvođača, od glumaca i vitezova, do glazbenika i konjanika – svi oni dijelom su uigrane predstave čiju režiju potpisuje Anja Maksić Japundžić. Uz lik Zagorke, koji u alternacijama tumače Dunja Fajdić, Amanda Prenkaj i Bernanda Filipović, tu su i ostali likovi značajni za našu baštinu – Petrica Kerempuh kojeg tumače Igor Baksa i Karlo Kučanda, Matija Gubec kojeg igraju Vedran Komerički i Jadran Grubišić, Kontesa Nera koju tumače Nataša Kopeč i Petra Kurtela i ostali.

Projekt organizira Katapult promocija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, a iz organizacije ističu: «Preko devet tisuća oduševljenih posjetitelja u dosadašnjim sezonama te brojni komentari koje projekt dobiva, osobito na društvenim mrežama poput TripAdvisora, bili su nam poticaj da i ove godine organiziramo Tajne Griča – ovoga puta još zanimljivije i zabavnije».

Više informacija o projektu Tajne Griča na: www.tajnegrica.hr i www.facebook.com/tajne.grica.TajneGrica1

O PROJEKTU

Interaktivna kazališna noćna tura Tajne Griča namijenjena je posjetiteljima i građanima Zagreba koji žele upoznati povijesnu i tajnovitu stranu glavnoga grada. Posjetitelji aktivno sudjeluju u različitim igranim događajima iz povijesti Zagreba, od kojih će ih neki naježiti, a neki raznježiti.
Obilazak je temeljen na povijesnim činjenicama, na romansiranoj povijesti preuzetoj iz romana Marije Jurić Zagorke, te na poznatim gradskim legendama. Noćna tura “Tajne Griča” posebna je zbog večernjeg termina te kostimiranih povijesnih i fikcionalnih likova koji na slikovit i interaktivan način predstavljaju gradsku povijest, te jamče novi doživljaj poznatih lokacija.

Mjesto okupljanja je križanje Mesičke i Ilice, kod spomenika fra Andriji Kačiću Miošiću. Grupu dočekuje vodič odjeven u crni plašt.
Tijekom obilaska, posjetitelji susreću Mandušu, te Neru i Sinišu iz Zagorkinih romana, ali i Petricu Kerempuha i njegovu glumačku družinu koja će im kroz predstavu ispričati priču o seljačkoj buni i Matiji Gubcu. Tu su još i vitezovi, nažigač i noćobdija, pokoja prava vještica, kao i razni drugi likovi i događaji iz udžbenika i romana, isprepleteni u zavodljivu i tajanstvenu priču o Gornjem Gradu.

Šezdesetak minuta šetnje po Griču, uz svjetlo lanterni i druženje sa Zagorkom u svakom je slučaju sjajan početak ljetne večeri.

Tajne Griča prepoznate su kako u široj javnosti, tako i među strukom kao jedinstveni projekt, čija je originalnost, kvaliteta i kreativnost nagrađena:
Croatian business tourism 2012. – nagrada za najbolji marketinški program hrvatskog poslovnog turizma 2012.
Hrvatska turistička zajednica „Doživi Hrvatsku – Experience Croatia 2013.“ – priznanje u kategoriji Kulturni itinerer 2013. godine.

TajneGrica3
SERVISNE INFORMACIJE

Kada? Svakog petka i subote od 29. svibnja do početka rujna 2015. Petkom se tura izvodi na hrvatskom, a subotom na engleskom jeziku, s početkom u 21.00 h.
Trajanje? 1 sat
Prodaja ulaznica? Na www.ulaznice.hr, u poslovnicama Kompasa, Integrala Zagreb, Atlas Airtoursa ili prije početka ture na samoj lokaciji uz obaveznu rezevaciju na broj 091 4615 672 i 091 4615 677.
Cijena? Odrasli: 150 kn, djeca (do 12): 100 kn
Mjesto okupljanja je križanje Mesničke i Ilice, kod spomenika fra Andriji Kačiću Miošiću. Grupu dočekuje vodič odjeven u crni plašt.
Cijena karte uključuje vodiča Mariju Jurić Zagorku, licitarsko srce, zakusku uz starogradske popevke u kavani Cinkuš.

TripAdvisor: www.bit.ly/TripAdvisor_TajneGrica
Vebna stranica: www.tajnegrica.hr
Facebook: www.facebook.com/tajne.grica
Instagram: www.instagram.com/secretsofgric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home