Motel Trogir/Turizam u socijalizmu i nakon njega

Posted on 6/6/2015 by with 0 comments

Izložba pod nazivom “Motel Trogir/Turizam u socijalizmu i nakon njega” otvara se u srijedu, 10. lipnja, s početkom u 21 sat, u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar. Predstavljanje knjige, koja je polazište za cijelu izložbu te razgovor s kustosom izložbe i autorom knjige Michaelom Zinganelom održava se isti dan, od 20.30 sati. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja

Izložba “Motel Trogir/Turizam u socijalizmu i nakon njega” jest pokušaj povezivanja građanske inicijative za zaštitu jednog od najuspješnijih ostvarenja arhitekta Ivana Vitića, Motel Sljeme u Trogiru (1965), i šireg istraživanja transformacije modernističke turističke arhitekture na hrvatskoj obali koje su proveli Michael Zinganel, Maroje Mrduljaš i Norbert Mappes Niediek.

Kako prenosi portal Culturenet, ovakav okvir ima za cilj ponuditi bazu za slojevitije razumijevanje novije (hrvatske) prošlosti, praćenjem fizičke i simboličke transformacije pomno planiranog izgrađenog (turističkog) okoliša to jest njegov prijelaz iz jedne ekonomske i političke paradigme (samoupravnog socijalizma) u drugu (tržišni kapitalizam).

Izložba stoga objašnjava širi kontekst nastanka te nasljeđa Motela Sljeme u Trogiru, jednom važnog, ekonomskog i kulturnog dobra za turiste i lokalno stanovništvo, istovremeno pozivajući na razmišljanje o njegovoj budućoj namjeni.

Partneri projekta: Udruga za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze i “Radovan” Društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home