Juriš templara na Zagreb!

Posted on 4/24/2015 by with 0 comments

Na temeljima višestoljetne templarske tradicije na prostoru Hrvatske, koja nas je u srednjem vijeku činila sastavnim dijelom europske kršćanske civilizacije ali i povezivala s razvijenim arapskim svijetom, u Zagrebu će se u organizaciji Hrvatskog viteškog reda templara od 24. do 26. travnja održati Međunarodna templarska konferencija, na koju dolaze izaslanstva europskih templara.

U sklopu ove važne manifestacije, koja se po prvi put organizira u hrvatskoj metropoli, u subotu 25. travnja od 10:30 sati na Strossmayerovu trgu održat će se i 5. Viteški turnir u streličarstvu, na kojem sudjeluju natjecatelji iz Hrvatske i Europe u povijesnoj disciplini – dugi engleski drveni luk.

Riječ je o iznimnoj tradiciji koju godinama njeguju hrvatski templari u suradnji s hrvatskim i europskim streličarima, u čast vitezova templara koji su pored Francuske, Engleske i drugih zapadnoeuropskih država djelovali i u Hrvatskoj, ostavivši iza sebe mnogobrojna imanja, utvrde i crkve.

Manifestacija i turnir se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba.

Malo o templarima

Templari su, po nalogu pape, u Hrvatsku došli u prvoj polovini XII. stoljeća. Temeljna im je zadaća bila čuvanje hodočasničkih putova prema Svetoj zemlji. Ujedno su štitili kršćanske vladare toga doba na ovim prostorima, koji su im u zahvalu darivali posjede na kojima su gradili svoje utvrde, a u njima i sakralne objekte – crkve. Poznate su lokacije niza crkava i utvrda koje su podizali Templari diljem Hrvatske. Iza sebe su ostavili više od trideset posjeda, utvrda i crkava. Nažalost, svi ti objekti su stradali u turskim osvajanjima.

Dokumenti jasno govore o neprekidnom boravku templara na našim prostorima u trajanju od više od 150 godina! Budući da su bili ne samo hrabri vitezovi već i intelektualci te su održavali trajne veze s europskim prijestolnicama i naprednom arapskom civilizacijom, bili su vrsni liječnici, bankari, diplomati… S porastom njihova utjecaja i moći, u Europi su postupno dobivali i zavidne neprijatelje, od kojih su ih neki nastojali ocrniti kako bi se domogli njihova bogatstva. Sve je to dovelo do ukidanja reda i progona te nastanka mnogobrojnih legendi i mitova.

Na templarskom nasljeđu nastale su mnogobrojne organizacije. S jedne strane, njihovo djelo poticalo je mnoge da nastave s tom herojskom tradicijom, a s druge – budući da su povijesni vitezovi templari bili čuvari velikih tajni, od građevine i arhitekture do medicine i liječenja, nastojalo ih se zaštiti, odnosno sakriti od konkurencije…

Na tragu te europske templarske tradicije i prakse, utemeljen je i Hrvatski Viteški Red Templara, danas u rangu Velikoga priorata, kao izvorna hrvatska kršćanska templarska organizacija, potpuno samostalna i neovisna, a sa sličnim organizacijama u svijetu povezana na partnerskoj razini.

Ova bogata baština nas obvezuje da na pravi način razgrnemo tu sedamstoljetnu povijesnu prašinu i na dostojan način ovaj hrvatski povijesni biser prezentiramo svekolikoj javnosti. S druge strane biti templarski vitez danas nipošto ne znači ponovno isukati mač, već istinski živjeti i promicati u svakodnevnom životu ekumenske kršćanske i općeljudske vrijednosti, pomaganje i zajedništvo, poštovanje tradicije, promicanje kulture te otvorenost prema drugima i drugačijima…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home