Pogledajte unutrašnjost 300 milijuna dolara vrijedne jahte usidrene u Baškoj Vodi

Posted on 9/8/2015 by with 0 comments

Super jahta ‘My A’ ruskog bogataša Andreja Meljničenka koja izgledom podsjeća na podmornicu usidrena je u luci u Baškoj Vodi gdje plijeni pozornost lokalnog stanovništva kao i turista.

Jahtu je dizajnersko remek djelo Philippe Stark i Marina Francisa. Izrađena je u brodogradilištu Kiel u Njemačkoj. Vlasniku je isporučena 2008. godine nakon četiri godine gradnje. Šuška se da je izgradnja stajala oko 300 milijuna dolara. Duga 119 metara i teška gotovo 6000 tona ‘My A’ je jedna od najvećih motornih jahti na svijetu.

Nazvana prema prvom inicijalu vlasnika Andreja i bivše srpske manekenke i pjevačice Aleksandre Meljničenko jahta je svojim provokativnim stilom polarizirala mišljenja javnosti od kada je porinuta.  O luksuzu u jahti, dovoljno je reći da pipe i tuševi u svakom od kupatila koštaju skoro 30.000 eura.

Godišnje na ime održavanja Meljničenko izdvaja ‘tričavih’ 14,3 milijuna eura, a treba reći i da jedno punjenje goriva košta 360.000 eura. Meljičenko inače gradi novu jahtu koja će biti dugačka 143 metra, i imat će tri jarbola viša od Big Bena u Londonu.

Izgradnja ovog plovila će koštati 400 miliona eura, što nije ni čudo s obzirom da će to biti najnaprednija jahta na svetu. Ipak, očekuje se da će mu se dio utrošenog novca vratiti od licenciranja tehnologije koja je korištena za izgradnju.

Melnjičenkovo osobno bogatstvo procjenjuje se na oko 9,2 milijarde dolara te se nalazi na 97 mjesto Forbesove ljestvice najvećih svjetskih bogataša. Deveti je najbogatiji čovjek u Rusiji.  Inače majka Melnjičenkove supruge, Vanja Nikolić, je iz Baške Vode pa je par čest gost u malom mjestu podno Biokova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home