Oprez! Selfie štap smrtonosniji od morskog psa!

Posted on 9/20/2015 by with 0 comments

Ovo ljeto obilježilo je mnoštvo napada na kupače, piše cntraveler, od obale Sjeverne Karoline do voda Australije. I kako naglašavaju morski psi mogu biti opasni, pa čak i smrtonosan, ali ipak ne, kako se ispostavilo, tako smrtonosni kao jedna turistička razonoda.

Iako mi u Hrvatskoj, srećom, nemamo takvih problema jer kod nas nema, morskih pasa, cntraveler navodi da su svjetske naslovnice doslovno vrištale u strahu pred morskim psima. Napadali su na plažama SAD-a, Australije, Mauija, a u Južnoj Africi je pred televizijskim kamerama napadnuta surferska zvijezda Mick Fanning (iako su neki pomorski biolozi poslije tvrdili da je pas samo gledao svoja posla i nije namjeravao ugristi Fanniga). Mnogi udovi su zbog morskih psada izgubljeni, a povremeno se dogodi i smrtonosan napad.

Svi ti izvještaji o napadnima morskih pasa ciljaju na naše ukorijenjene strahove od tih životinja, kojima sigurno nisu pomogli filmovi poput Ralja i slični.

Vjerovali ili ne morski psi pokazali su se znatno bezopasniji za putnike u 2015. godini od jedne turističke aktivnosti koju, većina od nas, ne smatra opasnijom od gumenih bombona.

Naravno radi se o selfijima

Pogledajmo brojke. Tijekom kolovoza ove godine, zabilježeno je osam smrtnih slučajeva za koje je potvrđeno da su povezani s napadima morskih pasa.

Međutim u istih tih punih osam mjeseci ove godine broj smrtnih slučajeva povezanih sa aktivnostima samoslikavanja dosegao je brojku 10. I to samo oni slučajevi koje je prilično lako upratiti. Prema pisanju Reutersa, rusko Ministarstvo unutarnjih poslova, reagiralo je na desetke ozljeda i smrtnih slučajeva kojima je uzrok bila selfie aktivnost sa serijom pomalo bizarnih upozorenja (pogledajte ispod).
55f860a8f6c571a371808354_russian-selfie-ban

Sa željom da snime jedinstven i atraktivan selfie, ljudi su počeli umirati na prilično glupe načine: padovi s mosta, eksplozije ručnih granata, natjeravanje divljih životinja – sve to je bilo dovoljno da Europska unija u lipnju ove godine predloži kriminalizaciju određenih vrsta selfija koji u sebi sadrže zemljopisne odrednice poput Eiffelova tornja u Parizu ili rimske Fontane di Trevi. Turisti bi na tim lokacijama trebali tražiti dozvolu za fotografiranje pa čak i ako je lokacija samo u pozadini slike.

#BisonSelfie #TooCloseForComfort #WatchYourBack #GrantVillage #YellowstoneNationalPark #RVtrip2015

Fotografiju objavljuje George Dionysios Koutsopoulos (@georgekoutsopoulos)


Dakle, da, morski psi jesu opasni, ali selfie štap je zapravo vaš pravi neprijatelj. Čuvajte se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home