Najveća hrvatska superjahta među svjetskom elitom

Posted on 9/25/2015 by with 0 comments

Prestižni sajam luksuznih mega i super jahti ‘Monaco Yacht Show’, što se po jubilarni 25. put održava u luci Hercules u Monte Carlu, svoja je vrata brojnim kupcima, vlasnicima jahti i entuzijastima ove godine otvorio u periodu od 23.-26. rujna. Procjenjuje se da će ga posjetiti oko 35.000 ljudi iz cijelog svijeta, koji na jednom mjestu mogu vidjeti veliki broj mega i super jahti od 25-100m dužine i razgledati bogatu nautičku ponudu te razmijeniti mišljenje i iskustva o trendovima koji vladaju u ovoj branši nautičkog turizma.

Monaco Yacht Show najveći je svjetski sajam i najduža tradicija predstavljanja luksuznih plovila u Europi, a svake se godine održava pod visokim pokroviteljstvom princa Alberta II od Monaca.

Između gotovo 120 najglamuroznijih superjahti na svijetu, svjetsku je premijeru imala je i najveća hrvatska superjahta, ‘Brodosplitova’ ljepotica ‘Katina’ u vlasništvu Brodosplit Plovidbe d.o.o.

Jahta duljine 60 metara može na svoje četiri palube u šest VIP kabina primiti 12 putnika, o kojima se brine 13 članova posade, a namijenjena je za krstarenje Mediteranom i Karipskim otocima, ali i za oceanska krstarenja, sukladno certifikatima Hrvatskog registra brodova i kodu LY2. Trup i nadgrađe su od čelika, a kormilarnica od aluminijske legure.

Dva pogonska motora snage 1000 kW omogućavaju joj plovidbu brzinom većom od 14 čvorova. Upravljanje propulzijom izvedeno je daljinski iz kormilarnice, kao i dodatnom prijenosnom konzolom ‘plug&play’. Dva para vrhunskih stabilizatora ‘zero speed’ osiguravaju ugodno putovanje i smanjenje ljuljanja dok je jahta privezana, dok joj kapacitet spremnika za gorivo i vodu, te prostora za čuvanje namirnica, omogućava autonomiju od 4000 NM. Kapacitet kuhinje omogućava spremanje jela do 50 osoba.

Šest luksuzno uređenih VIP kabina za goste smješteni su na gornjoj palubi, a prostrani salon i soba za sastanke, može istovremeno primiti po 35 osoba za poslovne susrete, prezentacije ili zabave. Cijela jahta pokrivena je audio-video zabavnim sustavom, kao i priključcima za iPod-  i internetsku mrežu. Sve četiri palube povezuje putničko dizalo, a hrana se iz kuhinje do salona doprema posebnim liftom. Poseban noćni ugođaj stvaraju podvodna svjetla i svjetleće ime jahte. Opremljena je saunom, jacuzziem, bolnicom, teretanom, opremom za ronjenje, kajakarenje, jedrenje na dasci i još puno dodatne opreme.

Brodosplit Plovidba bavi se komercijalizacijom brodova izgrađenih u Brodosplitu za vlastitu flotu, odnosno davanjem brodova u čarter ili prodaju. Izgradnjom ove jahte Brodosplit ulazi u svijet jahti i ne mijenja svoju koncepciju, jer je snaga i vrlina splitskog škvera u tome da može dizajnirati i graditi manje, srednje i velike brodove, različitih namjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« Back home